Bellelay to niewielka miejscowość w północno-zachodniej Szwajcarii, położona w dolinie rzeki Some na północnym skraju wrzosowisk Sagne. Jedną z ciekawszych atrakcji jest tu usytuowane na terenie miasteczka zabytkowy budynek Maison de la Tête de Moine w którym prezentowana jest historia oraz proce wytwarzania znanego szwajcarskiego sera podpuszczkowego Tête de Moine. Tradycja jego wyrobu sięga XI wieku a recepturę opracowali mnisi zamieszkujący pobliski klasztor (Kloster Bellelay). Ser produkowany jest z krowiego mleka a dojrzałość osiąga po minimum dziesięciu tygodniach leżakowania. Tête de Moine ma silny aromat, jest delikatny (łatwo się rozsmarowywuje), ma lekko słodkawy i nieco ostry smak oraz korzenny aromat z lekko zaznaczoną nutą kwiatową. Ser sprzedaje się w formie walców o wadze 800 gramów i wyróżnia się nietypowym sposobem krojenia, za pomocą specjalnego noża girolle lub pirouette, z ostrzem korbowym. Ten sposób krojenia owocuje powstawaniem charakterystycznych różyczek, które z natury rzeczy są same w sobie ozdobą deski przekąskowej, czy deski serów. Taki sposób serwowania sprawia, że powierzchnia rozkrojonego sera ma kontakt z powietrzem, co umożliwia wydzielenie wszystkich, pełnych aromatów, za które odpowiada użyte do produkcji, górskie mleko.
Ciekawostki
- Obecnie ser Tête de Moine wytwarza dziesięć serowarni wiejskich ściśle według zapisów i standardów szwajcarskiej Appellation d'origine protégée.