Bibracte

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Stanowiska archeologiczne
Region: Burgundia-Franche-Comté
Strona Internetowa: www.bibracte.fr
GPS: N: 46°55'58.24", E: 4°2'51.60"
Bibracte
Bibracte - panorama

Bibracte to starożytne ufortyfikowane miasto celtyckie (oppidum), położone na wzgórzu Mont Beuvray w pobliżu miasteczka Glux-en-Glenne. Założone zostało pod koniec III wieku p.n.e. Poczatkowo oppidum otoczone było wałami ziemnymi, które z biegiem czasu zastąpione zostały kamieniem. Według relacji Juliusza Cezara - O wojnie galijskiej - w 58 p.n.e. roku odbyła się bitwa pod Bibracte, w której sześć rzymskich legionów (około 30 tysięcy wojska) pokonały 70 tysięcy zbrojnych osłaniających około 300 tysięcy migrujących na zachód Helwetów. Klęska Helwetów była olbrzymia i tylko niedobitkom udało się wymknąć pod osłoną nocy. Badania archeologiczne potwierdziły, że pod Bibracte, prócz walczących zbrojnych Gallów i rzymskich legionistów zginęła znaczna ilość nieuzbrojonych starców, kobiet i dzieci. Niespełna sześć lat później, galijski wódz Wercyngetoryks został w Bibracte ogłoszony dowódcą koalicji plemion galijskich przeciw Imperium Rzymskiemu. Jakiś czas później w pobliżu Bibracte, odbyła się kończąca wojny galijskie bitwa pod Alezją, w której Gallowie ponieśli klęskę, a ich wódz został pojmany przez Rzymian. Po klęsce Gallów Bibracte wyludniło się, a ludność zaczęła chętniej osiedlać się w odległym o 25 km na wschód Autun, które po dziś pozostaje zamieszkałym miastem. Obecnie w miejscu gdzie niegdyś znajdowało się Bibracte znajduje się muzeum archeologiczne.

Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas