Żywiec to miasto w południowej Polsce (województwo śląskie), położone nad rzekami Sołą i Koszarawą. Jedną z ciekawszych atrakcji jest tu położone w południowej części miasta w wykutych w skale piwnicach żywieckiego browaru Muzeum Browaru Żywiec. Placówka założona została w 2006 roku z okazji 150-lecia istnienia browaru. Przez 93 lata browar był własnością Habsburgów żywieckich. Jego założycielem i pierwszym właścicielem był arcyksiążę Albrecht Fryderyk Habsburg, wnuk cesarza Leopolda II. Po śmierci Albrechta majątek wraz z browarem przeszedł w ręce arcyksięcia Karola Stefana. Prowadził on browar 38 lat. W roku 1933 największą część dóbr żywieckich wraz z browarem i zamkiem odziedziczył arcyksiążę Karol Olbracht. W związku ze zmianami politycznym Habsburgowie ostatecznie utracili swe majątki pod koniec II wojny światowej. Muzeum składa się z 18 sal w których zapoznać się można z procesem powstawania piwa. Wycieczka rozpoczyna się od Sali Trzech Żywiołów, gdzie zobaczyć można składniki, z których robi się piwo oraz szczegółową makietę browaru. Kolejne sale przenoszą zwiedzających do XIX-wiecznego Żywca, gdzie można obejrzeć pracownię architektoniczną, zakład bednarski, drukarnię, sklep kolonialny czy galicyjską karczmę. Na koniec przechodzi się do pomieszczeń z XX wiecznym wystrojem. Atrakcją jest np. sala w stylu art deco z kręgielnią, sale pokazujące proces tworzenia piwa od dawnych czasów po współczesne. Całość ekspozycji uatrakcyjniają liczne multimedialne pokazy. Zwiedzanie muzeum kończy się w salach prezentujących okres socjalizmu oraz w labiryncie wypełnionym dziesiątkami zdjęć, z którego należy znaleźć wyjście. Po zwiedzaniu możliwa jest degustacja piwa (bądź soku) w specjalnie do tego przeznaczonej sali.
Wyszukiwarka: