Zamek w Bournazel (Château de Bournazel)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Oksytania
Miejscowość: Bournazel
Strona Internetowa: www.chateau-bournazel.fr
GPS: N: 44°27'34.60", E: 2°17'55.22"
Zamek w Bournazel - panorama
Bournazel to niewielka miejscowość w środkowo-południowej Francji, położona około 30 km w kierunku północno-zachodnim od Rodez. Jednym z ciekawszych zabytków jest tu usytuowany w samym sercu miasteczka renesansowy zamek (Château de Bournazel). Jego początki sięgają XIV wieku, kiedy to wzniesiona została tu pierwsza warownia. W kolejnych wiekach była ona sukcesywnie powiększana i przebudowywana. W czasie rewolucji francuskiej posiadłość utraciła jedno ze swoich skrzydeł. Po podpaleniu przez tłum do dziś ocalała z niego jedynie ściana galerii arkadowej od strony dziedzińca. W XIX stuleciu ze względów bezpieczeństwa rozebrano część murów, a także wieżę aż do poziomu pierwszej kondygnacji. W 1942 roku budowla została wpisana do rejestru zabytków, a w 2007 roku zamek przeszedł w ręce prywatne małżeństwa Martine i Gerald Harlin. Nowi właściciele polecili odbudować skrzydło z klatką schodową, wieżę a także odtworzyli otaczające posiadłość ogrody. Wkrótce potem zamek udostępniony został dla zwiedzających.
Ceny biletów
- normalny: 8 EUR
- szkolny: 3 EUR
- grupowy: 6 EUR
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas