Katedra Notre-Dame w Rodez (Cathédrale Notre-Dame de Rodez)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Obiekty sakralne
Region: Oksytania
Miejscowość: Rodez
GPS: N: 44°21'2.94", E: 2°34'26.49"
Katedra Notre-Dame w Rodez - panorama

Rodez to niewielkie miasto w południowej Francji, położone nad rzeką Aveyron. Jednym z jego ciekawszych zabytków jest usytuowana w samym sercu miasta potężna trójnawowa gotycka katedra Marii Panny (Cathédrale Notre-Dame de Rodez). Jej budowa rozpoczęta została w XIII wieku i ciągnęła się przez trzy kolejne stulecia. Świątynia powstała w miejscu starego kościoła, którego powstanie datuje się na VI wiek n.e. Katedra zbudowana jest z charakterystycznego czerwonego piaskowca i ma surową fasadę z dwiema masywnymi wieżami i wąskimi okienkami. Wysoko, pod renesansowym zwieńczeniem fasady, umieszczono ogromną późnogotycką rozetę. Wejścia do świątyni znajdują się od strony północnej i południowej, ale portale zostały prawie całkowicie ogołocone z rzeźb. Wewnątrz katedry zachowało się wiele cennych zabytków. Uwagę przykuwają m.in. XVII wieczne wysokie (20 metrowe) organy, nagrobki i epitafia miejscowych biskupów, kaplica oraz znajdujące się w prezbiterium dębowe późnogotyckie stalle. W bezpośrednim sąsiedztwie katedry (od strony północnej) stoi uznawana za jeden z symboli miasta wysoka na 87 metrów dzwonnica. Jej dolne kondygnacje pochodzą z XIV wieku, ale trzy górne powstały już w XVI stuleciu. Górną, ośmioboczną część wieży wieńczy figura Matki Boskiej. Odwiedzając Rodez warto także zobaczyć m.in. imponujący Pałac Biskupi (Palais épiscopal), liczne zabytkowe domy i pałace oraz pozostałości murów miejskich z dwiema basztami.

Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas