Zamek Quéribus (Château de Quéribus)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Oksytania
Miejscowość: Maury
GPS: N: 42°50'11.00", E: 2°37'16.00"
Zamek Quéribus - panorama

Maury to niewielka miejscowość w południowej Francji, położona w departamencie Pireneje Wschodnie nad przełęczą Grau de Maury. Jednym z ciekawszych zabytków jest usytuowany w pobliżu miasteczka na malowniczej strzelistej wapiennej skale (729 metrów n.p.m.) okazały zamek (Château de Quéribus). Jego początki sięgają pierwszej połowy XI wieku, kiedy to wzniesiona została tu pierwsza warowania. W kolejnych stuleciach była ona sukceswynie powiększana i rozbudowywana. Swego czasu twierdza stanowiła ostoję katarów (przedstawicieli dualistycznego ruchu religijnego działającego w XI-XIII wieku w południowej Francji i północnych Włoszech, skierowanego przeciw ustrojowi feudalnemu i hierarchii kościelnej) w czasie krucjaty, wymierzonej w tą herezję. Choć krucjaty przeciw katarom miały miejsce wcześniej, zamek zaczął pełnić strategiczną rolę w tym konflikcie dopiero w jego późniejszej fazie. W 1241 roku, diakon katarski Benoit de Termes znalazł tu schronienie i ostatecznie zmarł. Niespełna 15 lat później seneszal Carcassone wspierany przez biskupa Narbonne przeprowadził oblężenie Quéribus. Władca zamku Chabert de Barbaira bohatersko bronił twierdzy przez trzy tygodnie, po czym został schwytany przez siły królewskie i uwięziony w pobliskim zamku w Aguilar. Udało mu się jednak zbiec i powrócić do walki. W 1255 roku pod dowództwem Pierre’a d’Auteuil wojska królewskie ostatecznie zdobyły Quéribus. Gdy obrońcom skończyły się zapasy żywności, zamek zmuszony został się poddać. Stały garnizon stacjonował w murach warowni aż do końca XVIII wieku. Swoje strategiczne znaczenie zamek utracił dopiero w 1659 roku w wyniku traktatu pirenejskiego, kiedy to ustalono granicę między Hiszpanią i Francją.

Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
We Francji produkowanych jest około 400 gatunków serów. Wytwarza się je w przeróżnych rozmiarach i kształtach (kwadratowe, walcowe czy stożkowe). O smaku i jakości sera decyduje w głównej mierze region z jakiego pochodzi.
Polub nas