Cotnari to niewielkie miasteczko w północno-wschodniej Rumunii, położone w sąsiedztwie mołdawskiej granicy. W jego centrum znajduje się niewielka cerkiew, która ufundowana została jeszcze przez hospodara mołdawskiego Stefana Wielkiego (1433-1504). Jednak to nie zabytki przyciągają tu turystów, lecz produkowane tu od setek lat wyborne wino. Tradycja uprawy winorośli i produkcji wina w Cotnari sięga czasów starożytnych, kiedy to tereny te zamieszkiwane były przez Daków. W czasach panowania Burebisty (jeden z najbardziej znanych obok Decebala ich królów), proceder ten został zakazany, a sam władca wydał rozkaz zniszczenia wszystkich plantacji Na szczęście nie został on dostatecznie skrupulatnie wypełniony i część winnic przetrwała. Największy rozkwit winiarstwa w Cotnari nastąpił dopiero w drugiej połowie XV wieku w czasach panowania Stefana Wielkiego. Wtedy to Cotnari stało się (obok Suczawy i Bacău) jednym z największych ośrodków przemysłowych Mołdawii. Dwa stulecia później w skutek licznych wojen oraz wyludnienia okolicznych terenów spadła mocno także produkcja wina. Dzieła destrukcji, zaś dopełniła epidemia filoksery (mszyca będąca groźnym szkodnik winnic), która nawiedziła miejscowe uprawy pod koniec XIX wieku. Mimo to tradycja przetrwała i dziś wina wytwarzane w Cotnari znane i cenione są w całym kraju. Podstawowym szczepem uprawianym w tej okolicy jest odmiana Grasă de Cotnari. Sprowadzona została najprawdopodobniej tu w XV wieku z węgierskiego Tokaju. Genetycznie jest ona tożsama z uprawianą w Tokaju odmianą koverszolo, której produkcja powoli tam zanika. Nadaje ona winom miodową słodycz, a wysoka zawartość cukru sprawia, że ekstrakt jest stosunkowo mocny i esencjonalny. Obecnie w Cotnari funkcjonuje jedna duża centralna fabryka, której zwiedzanie możliwe jest jedynie w większych grupach (min. 10 osób) po dokonaniu wcześniejszej rezerwacji. Na jej terenie znajduje się sklepik firmowy w którym można kupić po promocyjnych cenach miejscowe wina.
Wyszukiwarka: