Muzeum Romagne 14-18

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Muzea i Skanseny
Region: Grand Est
Miejscowość: Romagne-sous-Montfaucon
Strona Internetowa: www.romagne14-18.com
GPS: N: 49°19'55.37", E: 5°4'59.28"
Muzeum Romagne 14-18 - panorama

Romagne-sous-Montfaucon to niewielka miejscowość w północno-wschodniej Francji, położona nad rzeką Andon. Jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych jest tu usytuowane w samym sercu miasteczka muzeum poświęcone I wojnie światowej zwane Romagne '14-'18. Placówka ta założona została przez Jean-Paula i Brigitte de Vries i szczyci się niezwykle bogatą kolekcją przedmiotów oraz pamiątek po walczących żołnierzach jakie udało się odnaleźć na okolicznych terenach, które stanowiły niegdyś arenę I wojny światowej. Jest to w pełni prywatne muzeum, a właściciel sam zajmuje się poszukiwaniem pamiątek wojennych na dawnych polach bitewnych. Nie jest to prosta praca bowiem w Lotaryngii prawo zabrania używania do poszukiwań wykrywaczy metalu. Zwiedzający obejrzeć mogą tu m.in. broń, stare granty, hełmy, łuski, menażki, zdjęcia oraz wiele innych przedmiotów jakie nosił wówczas przy sobie żołnierz. W okolicy miasteczka odnaleźć można także liczne umocnienia, okopy, bunkry i dawne pola bitewne, które przywodzą na myśl wspomnienia dawnej wojny

Cimetière américain de Romagne-sous-Montfaucon

W sąsiedztwie miasteczka znajduje się także pamiątkowy cmentarz, na którym spoczywają polegli w czasie I wojny światowej amerykańcy żołnierze. Na blisko 52 hektarach doliczyć się można przeszło 14 tysięcy nagrobków.

Ceny biletów
- nie ma ustalonej ceny, każdy daje ile chce (średnio 5 EUR)
Godziny otwarcia
- Muzeum czynne jest w poniedziałki, czwartki, piątki, soboty i niedziele w godz.: 12:00-18:00
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Polub nas