Muzeum Wina w Villány - panorama

Villány to niewielka miejscowość w południowej części Węgier, położona u podnóża góry Szársomlyó-hegy (422 metry n.p.m.) około 20 km w kierunku południowym od Peczu. Od lat szczyci się ona mianem tytułu Miasta Wina i Winnej Latorośli. Historia winiarstwa w Villány sięga czasów starożytnych, kiedy to rejony te zamieszkiwane były jeszcze przez Celtów i Rzymian. W kolejnych wiekach tradycje te z powodzeniem kultywowane były przez Niemców i Węgrów. Po spustoszeniu jakie przyniosły wojny z Turkami, w Villány osiedlili się Niemcy oraz Serbowie, którzy sprowadzili winny szczep Kadarka. Po pladze filoksery gatunek tego wina przekształcił się w znaczący Olaszrizling. Ostatecznie Kadarka z winogron uprawianych na palikach została wyparta, a jej miejsce zajęło Kékfrankos, z którego produkowane wina znane są pod nazwą Burgundi z Villány. Obecnie czerwone wina z Villány uważane są za jedne z najwyśmienitszych w całych Węgrzech. Najlepszą porą na odwiedzenie miasteczka jest okres winobrania we wrześniu, kiedy to można popatrzeć na zbiór i tłoczenie winnych gron, a także wziąć udział w organizowanych tu barwnych korowodach i festiwalach. W samym miasteczku wzdłuż głównej ulicy (Baross) ciągną się rzędy zabytkowych piwniczek i tłoczni. W jednej z nich urządzone zostało Muzeum Wina (Bormúzeum) w którym obejrzeć można m in. imponującą kolekcję zabytkowych narzędzi i przyborów winiarskich.

mail

Multimedia