Katedra Marii Panny w Évreux (Cathédrale Notre-Dame d'Évreux)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Obiekty sakralne
Region: Normandia
Miejscowość: Évreux
Powierzchnia: 26 km²
GPS: N: 49°1'28.30", E: 1°9'3.99"
Katedra Marii Panny w Évreux - panorama
Évreux to niewielkie miasto w północnej Francji, położone w dolinie rzeki Iton. Jednym z ciekawszych zabytków jest tu usytuowana w samym sercu miasta okazała gotycka Katedra Marii Panny (Cathédrale Notre-Dame). Jej budowa rozpoczęta została w XII wieku i ciągnęła się przez blisko trzy kolejne stulecia. Świątynia powstała w miejscu starego kościoła, którego historią sięga IV wieku n.e. Budowa katedry rozpoczęta została od korpusu nawowego, a w późniejszym czasie dobudowano gotycki chór (prezbiterium) z kaplicami wokół obejścia. Warto obejść świątynię od wschodu, by z niewielkiego skweru przyjrzeć się misternej konstrukcji prezbiterium. Transept ze wspaniałym północnym portalem i strzelistą wieżą-latarnią nad skrzyżowaniem naw stanowią wspaniałe przykłady gotyku płomienistego. Urzekające są zwłaszcza fantastyczne, ogromnych rozmiarów rzygacze. Swój obecny kształt budowla uzyskała na przełomie XVI i XVII wieku, kiedy to dobudowano zachodnią renesansową fasadę. Ciężki okres świątynia przeżywała w czasie rewolucji francuskiej, kiedy to została doszczętnie splądrowana. Z tyłu katedry, wznosi się okazały późnogotycki pałac biskupi w którym obecnie swoją siedzibę ma muzeum regionalne. Odwiedzając Évreux warto także zobaczyć znajdujący się w zachodniej części miasta romańsko-gotycki kościół św. Tauryna (Église Saint-Taurin). Stanowi on pozostałość po dawnym opactwie Benedyktynów, założonym w 1028 roku.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas