Vaux-le-Vicomte

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Île-de-France
Miejscowość: Maincy
Strona Internetowa: www.vaux-le-vicomte.com
GPS: N: 48°34'3.89", E: 2°42'49.74"
Vaux-le-Vicomte
Vaux-le-Vicomte - panorama
Maincy to niewielka miejscowość w północnej Francji, położona około 42 km w kierunku południowo-wschodnim od Paryża. Główną atrakcją turystyczną jest tu imponujący zespół pałacowo-ogrodowy zwany Vaux-le-Vicomte. Założenie to powstało w latach 1656-1661 z polecenia ówczesnego urzędnika państwowego i prokuratora generalnego paryskiego parlamentu - Nicolasa Fouquet (1615-1680). Za projekt budowli odpowiedzialnych było trzech znanych francuskich architektów: Louis Le Vau, Charles Le Brun i André Le Nôtre. Całość zaś otoczona została rozległym malowniczym parkiem krajobrazowym. W swojej historii pałac był wielokrotnie odwiedzany przez znamienitych gości francuskiego dworu. Przebywały to takie osobistości jak m in. król Francji Ludwik XIV (Król Słońce), kardynał i pierwszy minister Francji Jules Mazarin, Molier czy królowa Anglii Henrietta Maria Burbon. W drugiej połowie XIX wieku rezydencja przeszła w ręce możnej rodziny Sommier, z polecenia której została przeprowadzona gruntowna renowacja budowli. Obecnie pałac Vaux-le-Vicomte nadal pozostaje w rękach potomków rodziny Sommier, którzy udostępniają go zwiedzającym. Dodatkową atrakcją jest możliwość zwiedzania rezydencji nocą w blasku rozświetlających go kilku tysięcy świec.
Ceny biletów
- ulgowy: 11 EUR
- normalny: 14 EUR
- rodzinny: 44 EUR
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas