Solda

Włochy
Kraj: Włochy
Kontynent: Europa
Kategoria: Kurorty zimowe
Region: Trydent-Górna Adyga
Strona Internetowa: www.soelden.com
GPS: N: 46°36'0.00", E: 10°32'60.00"
Solda
Solda - panorama

Solda (niem. Sulden) to popularny alpejski kurort narciarski w południowych Włoszech, położony u podnóża majestatycznego szczytu Ortler (3905 metrów n.p.m.). Jest to najwyższy szczyt Południowego Tyrolu, który nazywany bywa często przez miejscowych także królem Ortlerem. Na jego stokach od początku listopada, aż do końca maja utrzymują się zawsze doskonałe warunki śniegowe. W sumie znajduje się tu około 40 km tras o zróżnicowanych stopniach trudności. Miasto znajduje się obecnie na terenie Włoch w bezpośrednim sąsiedztwie szwajcarskiej granicy. Jednak do końca I wojny światowej Solda stanowiła część Austro-Węgier. Wtedy to na mocy traktatu pokojowego wcielona została do Włoch. Mimo przymusowej italianizacji rdzennych mieszkańców za panowania Benito Mussoliniego znaczna część ludności dalej używa tu języka niemieckiego. Dlatego większość drogowskazów oraz napisów na jakie się można tu natknąć pozostaje dwujęzyczna (dodatkowo część mieszkańców używa także wywodzącego się z łaciny języka ladyńskiego). Miasto posiada wiele nowoczesnych wyciągów i kolejek linowych, które błyskawicznie dowożą narciarzy i snowboardzistów na pobliskie ośnieżone szczyty. Solda nie jest jeszcze aż tak bardzo popularna i znana jak inne większe ośrodki zimowe w regionie, dzięki temu stoki nie są aż tak zatłoczone, a co za tym idzie nie trzeba czekać w długich kolejkach do wyciągów. W Soldzie znajduje się także jedno z pięciu górskich muzeów założonych przez znanego włoskiego podróżnika i alpinistę Reinholda Messnera (projekt MMM - Messner Mountain Museum). Ekspozycja muzealna związana jest głównie z lodowcami oraz wspinaczką wysokogórską.

Solda - Plan

Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Z Neapolu pochodzi będąca dumą wszystkich Włochów - pizza. To właśnie tutaj w 1889 roku miejscowy piekarz Raffaele Esposito przyrządził królowej Marghericie (Małgorzacie Sabaudzkiej) pieczony placek posypany tartym serem mozzarella i ziołami, bez którego dziś trudno sobie wyobrazić kuchnię włoską.
Polub nas