Kaysersberg

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Grand Est
Populacja: 2 755
Powierzchnia: 24 km²
Strona Internetowa: www.kaysersberg.com
GPS: N: 48°8'19.91", E: 7°15'51.10"
Kaysersberg
Kaysersberg - panorama

Kaysersberg to niewielkie aczkolwiek niezwykle malownicze miasteczko we wschodniej Francji (Alzacja), położone w dolinie rzeki Weiss na trasie słynnego Alzackiego Szlaku Winnego. Jego historia sięga pierwszej połowy XIII wieku, kiedy to ówczesny Cesarz Świętego Cesarza Rzymskiego nakazał wybudować tu twierdzę warowną. Jej głównym zadaniem miała być kontrola doliny rzeki Weiss. W kolejnych wiekach wokół zamku zawiązało się niewielkie miasto, które stało się jednym z ważniejszych winiarskich ośrodków w Alzacji. W 1875 roku w Kaysersberg urodził się wybitny francusko-niemiecki (alzacki) muzyk, teolog oraz duchowny luterański Albert Schweitzer (1875-1965). W latach pięćdziesiątych XX wieku za ogromny wkład w głoszenie i urzeczywistnianie idei poszanowania życia oraz założenie szpitala w Lambaréné otrzymał Pokojową Nagrodę Nobla. Do najważniejszych zabytków Kaysersberg zaliczyć można m in. XIII wieczny romańsko-gotycki kościół Świętego Krzyża (Église de Sainte Croix), kaplicę św. Michała, reprezentujący styl reńskiego renesansu XVI wieczny Ratusz z kamienną studnią i dziedzińcem, dom rodzinny Alberta Schweitzera (obecnie siedziba muzeum) oraz górujący nad miastem XIII wieczny zamek obronny.

Zdjęcia [9]
Kaysersberg
Miasta Dude· 536
Kaysersberg
Miasta Dude· 559
Kaysersberg
Miasta Dude· 570
Kaysersberg
Miasta Dude· 583
Kaysersberg
Miasta Dude· 568
Kaysersberg
Miasta Dude· 558
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Polub nas