Zamek Gaillard (Château Gaillard)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Normandia
Miejscowość: Les Andelys
GPS: N: 49°14'15.79", E: 1°24'13.77"
Zamek Gaillard
Zamek Gaillard - panorama
Les Andelys to niewielka miejscowość w północnej Francji, położona na prawym brzegu rzeki Sekwany, około 30 km w kierunku południowo-wschodnim od Rouen. Jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych jest tu usytuowany na okolicznym skalnym wzniesieniu okazały średniowieczny zamek Gaillard. Warownia ta wzniesiona została pod koniec XII wieku na polecenie ówczesnego króla Anglii - Ryszarda I Lwie Serce (1157-1199). Budowa twierdzy trwała około roku co jak na tamte było niebywałym osiągnięciem. Oznacza to, że przy budowie zatrudnionych było w sumie około 6 tysięcy osób. Głównym zadaniem nowego zamku miała być ochrona angielskich włości na terenie ówczesnej Normandii, oraz powstrzymanie francuskich wojsk, które pod wodzą Filipa Augusta (1165-1223) chciały podbić Rouen (ówczesną stolicę Normandii). Po wielu zaciętych atakach i oblężeniach w 1204 roku warownia została w końcu zdobyta przez francuskie. Jakiś czas później w zamku urządzone zostało więzienie w którym osadzono m.in. za cudzołóstwo królową Nawarry - Małgorzatę Burgundzką (1290-1315). Przetrzymywana była ona tu aż do swojej śmierci. W XVII wieku po kolejnych oblężeniach i zniszczeniach na rozkaz Henryka IV oraz kardynała Richelieu zamek został rozebrany i od tego czasu pozostaje w ruinie.
Godziny otwarcia
- od 15 marca do 15 listopada codziennie za wyjątkiem wtorków w godz: 10:00-18:00
Zdjęcia [3]
Zamek Gaillard
Zamki i pałace Klooska· 1938
Zamek Gaillard
Zamki i pałace Klooska· 1825
Zamek Gaillard
Zamki i pałace Klooska· 1935
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas