Kanion na rzece Verdon (Gorges du Verdon)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Kaniony, Fiordy
Region: Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże
Strona Internetowa: www.net-verdon.com
GPS: N: 43°44'19.21", E: 6°21'43.84"
Kanion na rzece Verdon - panorama
Kanion na rzece Verdon to jedna z najciekawszych i najbardziej ekscytujących atrakcji turystycznych i przyrodniczych południowo-wschodniej Francji. Znajduje się on pomiędzy miejscowością Castellane, a sztucznym jeziorem Świętego Krzyża - Lac de Sainte-Croix i tworzy go przepływająca przez wapienne skały jurajskie rzeka Verdon (dopływ Durance). Kanion ten liczy sobie przeszło 20 kilometrów długości, a w najgłębszym miejscu jego ściany osiągają blisko 800 metrów wysokości co czyni go jednym z najgłębszych tego typu obiektów w Europie. Wzdłuż obu krawędzi przełomu wytyczone zostały szlaki turystyczne oraz malownicze drogi z licznymi punktami widokowymi. Specjalnie z myślą o turystach nad samym kanionem wybudowano też kilka mostów łączących oba brzegi z których podziwiać można szmaragdowe wody Verdon. W sezonie letnim kanion oblegany jest przez licznych miłośników sportów wodnych (rafting) a także amatorów wspinaczki skalnej. Samo dno kanionu nie jest udostępnione dla turystów. Z przepływającą tędy wartką rzeką zmierzyć się mogą jedynie doświadczeni kajakarze.
Zdjęcia [8]
Kanion na rzece Verdon
Kaniony, Fiordy Samurai· 1120
Kanion na rzece Verdon
Kaniony, Fiordy Samurai· 1147
Kanion na rzece Verdon
Kaniony, Fiordy Samurai· 1086
Kanion na rzece Verdon
Kaniony, Fiordy Samurai· 1075
Kanion na rzece Verdon
Kaniony, Fiordy Samurai· 1119
Kanion na rzece Verdon
Kaniony, Fiordy Samurai· 1070
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas