Park Asterixa (Parc Astérix)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Parki rozrywki
Region: Hauts-de-France
Miejscowość: Plailly
Strona Internetowa: www.parcasterix.fr
GPS: N: 49°8'7.00", E: 2°34'18.00"
Park Asterixa
Park Asterixa - panorama

Park Asterixa to tematyczny park rozrywki w północnej Francji, znajdujący się w pobliżu małej wioski Plailly około 35 km w kierunku północnym od Paryża. Założony został w 1989 roku na podstawie legendarnego komiksu autorstwa Alberta Uderzo i René Goscinnego, opowiadającego zabawne historie dwóch sympatycznych Galów, Asterixa i Obelixa. Mimo, że Park nie jest tak rozległy jak pobliski Disneyland to cieszy się on bardzo dużą popularnością, szczególnie pośród najmłodszych odwiedzających. Park podzielony jest sześć sektorów tematycznych oferujących blisko setkę różnego rodzaju ciekawych miejsc i zabaw. Do najbardziej popularnych atrakcji należą m in. drewniana kolejka górska Tonnerre de Zeus (osiąga prędkość do 80 km/h), imponujący rollercoaster Goudourix, zjeżdżalnia La Trace Du Hourra, Galera oraz delfinarium z pokazami tresowanych delfinów. Ponadto przespacerować się tu możemy także po wiernie odtworzonej galijskiej wiosce, antycznej Grecji, replice rzymskiego miasta czy Lesie Druidów. Najmłodsi mogą także skosztować cudownego eliksiru ważonego przez druida Panoramiksa.

Ceny biletów
- dzieci w wieku od 3 do 11 lat - 33 EUR
- od 12 lat - 44 EUR
- dzieci poniżej 3 roku życia wstęp darmowy
- parking: 8 EUR
Godziny otwarcia
Park czyny jest od 7 kwietnia do 11 listopada w godzinach 10:00-18:00.
Zdjęcia [15]
Park Asterixa
Parki rozrywki marecki· 2256
Park Asterixa
Parki rozrywki marecki· 1995
Park Asterixa
Parki rozrywki marecki· 1833
Park Asterixa
Parki rozrywki marecki· 1841
Park Asterixa
Parki rozrywki marecki· 1950
Park Asterixa
Parki rozrywki marecki· 1794
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas