Zamek w Lavaux-Sainte-Anne (Château de Lavaux-Sainte-Anne)

Belgia
Kraj: Belgia
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Prowincja: Namur
Miejscowość: Lavaux-Sainte-Anne
Strona Internetowa: www.chateau-lavaux.com
GPS: N: 50°6'58.00", E: 5°5'29.64"
Zamek w Lavaux-Sainte-Anne
Zamek w Lavaux-Sainte-Anne - panorama

Lavaux-Sainte-Anne to niewielka miejscowość w południowo-wschodniej Belgii, położona około 20 km w kierunku południowym od Dinant. Tym co przyciąga tu wielu turystów jest usytuowany nad brzegiem rzeki okazały zamek. Jego początki sięgają połowy XV wieku, kiedy to w miejscy starej wieży strażniczej wzniesiona została pierwsza warownia. Inicjatorem budowy nowego zamku byli członkowie arystokratycznego rodu Berlo. W XVIII wieku posiadłość w Lavaux-Sainte-Anne przeszła na własność pułkownika wojsk cesarskich Jacquesa Reynarda de Rouveroy. Wkrótce potem polecił on przebudować dawną warownię w okazałą barokową rezydencję. Obecnie w pełni odrestaurowany zamek udostępniony jest dla zwiedzających. W jego wnętrzach zaś, znajduje się muzeum łowiectwa w którym, obejrzeć można imponującą kolekcję trofeów łowieckich. Warto także zejść do podziemi gdzie znajduje się ekspozycja narzędzi oraz przedmiotów życia codziennego jakie wykorzystywane były w XIX wieku na belgijskiej wsi. W sezonie letnim na zamku bardzo często organizowane są różnego rodzaju imprezy oraz wydarzania kulturalne.

Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Belgijska czekolada oraz słynne praliny stały się synonimem czekoladowej doskonałości. Tradycje wyrobu tych słodkich przysmaków sięgają tu przeszło 300 lat wstecz. Czekoladki z delikatnym kremowym nadzieniem zwane potocznie pralinami, pojawiły się tu w 1912 roku. To wtedy belgijski mistrz chocolatier - Jean Neuhaus, opracował unikatowe przepisy, które rozsławiły te łakocie w całej Europie. Firma Neuhaus istnieje po dziś dzień, produkując praliny cenione na całym świecie. Obecnie Belgia produkuje 172 tysiące ton czekolady rocznie.
Polub nas