Zamek Gaasbeek (Kasteel van Gaasbeek)

Belgia
Kraj: Belgia
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Prowincja: Brabancja Flamandzka
Miejscowość: Gaasbeek
Strona Internetowa: www.kasteelvangaasbeek.be
GPS: N: 50°47'48.14", E: 4°11'49.94"
Zamek Gaasbeek
Zamek Gaasbeek - panorama

Warowny zamek Gaasbeek wzniesiony został w pierwszej połowie XIII wieku w celu ochrony ówczesnego księstwa Brabancji przed atakami ze strony Flandrii. Warownia została zniszczona w 1388 roku przez wojska Brukseli w odwecie za zamach na Everardzie 't Serclaes zorganizowany i przeprowadzony przez hrabiów Gaasbeek. Na początku XVI wieku w miejscu dawnej zniszczonej warowni na polecenie członków rodu Horne wybudowano nowy zamek. Wiek później warownia została otoczona pięknym parkiem krajobrazowym zaprojektowanym w stylu angielskim. Na przestrzeni kolejnych wieków rezydencja zamieszkiwana była przez wiele zamożnych i wpływowych rodów. Pod koniec XIX wieku zniszczony i zaniedbany zamek wówczas został całkowicie przebudowany w stylu romantycznej neorenesansowej rezydencji. Pracami kierował ekscentryczny Markiz Visconti, który urządził tu kulturalne miejsce spotkań wielu znanych artystów, intelektualistów i pisarzy. Po śmierci markiza w 1923 roku rezydencja przeszła w posiadanie Wspólnoty Flamandzkiej Belgii. Obecnie znajduje się tu muzeum w którym dla zwiedzających przygotowano imponującą kolekcję dzieł sztuki a także liczne eksponaty związanych z bogatą historią zamku.

Zdjęcia [1]
Zamek Gaasbeek
Zamki i pałace Benek· 2237
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Belgijska czekolada oraz słynne praliny stały się synonimem czekoladowej doskonałości. Tradycje wyrobu tych słodkich przysmaków sięgają tu przeszło 300 lat wstecz. Czekoladki z delikatnym kremowym nadzieniem zwane potocznie pralinami, pojawiły się tu w 1912 roku. To wtedy belgijski mistrz chocolatier - Jean Neuhaus, opracował unikatowe przepisy, które rozsławiły te łakocie w całej Europie. Firma Neuhaus istnieje po dziś dzień, produkując praliny cenione na całym świecie. Obecnie Belgia produkuje 172 tysiące ton czekolady rocznie.
Polub nas