Pierwotnie miała nazywać się Kofocola. W 2001 roku wystartowała kampania reklamowa pod hasłem "Jeśli ją kochasz, nie zastanawiaj się", które podbiło serca nie tylko zakochanych. Krótko mówiąc Kofola: cudowna, gazowana i na wskroś czeska. Oprócz Kofoli, do popularnych czeskich napojów należy między innymi Vinea i Ondráškovka. Za pradziadka Kofoli można uznać aptekarza z Opawy Gustava Hella, który pod koniec XIX wieku zaczął produkować, oprócz wyrobów farmaceutycznych i słodyczy, także Syrupus Colae compositus Hell, zawierający płynny ekstrakt z nasion koli. Kofola w obecnej formie pojawiła się jednak dopiero w połowie XX wieku. Powstała w 1959 roku jako socjalistyczny zamiennik niedostępnych marek Coca-Coli i Pepsi. Zespół Instytutu Badawczego Roślin Leczniczych w Pradze, kierowany przez docenta Zdeňka Blažka, przez dwa lata opracowywał recepturę łączącą kofeinę powstałą podczas palenia kawy z ziołami i sokami owocowymi. Zgodnie z tym przepisem, w firmie farmaceutycznej Galena w Opawie zaczęto produkować słodko-kwaśny syrop Kofo, który do dziś jest podstawowym składnikiem bezalkoholowej Kofoli. Zawiera podobno sok z jabłek, wiśni, wyciąg z lukrecji i malin, jasny i ciemny karmel, a także olejki eteryczne z anyżu, kardamonu, pomarańczy i cynamonu. Jego dokładny skład jest oczywiście ściśle strzeżoną tajemnicą, podobnie jak kompozycja słynnej Becherovki. Po latach smak Kofoli pozostał ten sam. Starszym pokoleniom przypomina czasy młodości. Napój jednak nie starzeje się, wręcz przeciwnie, powstają nowe warianty o smaku wiśni, kokosa, jabłka i cynamonu, mandarynek lub marcepanu. Kofola jest produkowana w Krnovie i większość udziałów należy do rodziny Samarasów, z pochodzenia Greków. Vinea, młodsza siostra Kofoli, narodziła się w 1974 roku. Zawiera dużą ilość naturalnego soku winogronowego oraz czarny bez. Kolejną nowością Kofoli są lemoniady o nazwie Targa Florio z dużą zawartością soku owocowego z sycylijskich cytrusów. Nazwa napoju nawiązuje do najstarszego długodystansowego wyścigu samochodowego, który odbywał się na Sycylii. W tym legendarnym wyścigu znajdziemy czeski ślad – pierwszą kobietą, która w nim uczestniczyła była Eliška Junková. W roku 1928 zajęła piąte miejsce w klasyfikacji generalnej i pierwsze wśród amatorów. Do grupy handlowej Kofola należą także popularne wody mineralne Rajec, Ondrášovka i Korunní, Jupík, polskie lemoniady Hoop a Paola, napoje energetyczne Semtex, soki Ugo i inne. Produkowane są w łącznie siedmiu zakładach w Czechach, w Polsce, na Słowacji, na Słowenii i w Rosji.
Kultowe marki czeskie: Kofola, Vinea i Targa Florio
Kraj: Czechy · Dodał: person CzechTourism Polska
date_range 2021-04-14
Różności