Gwiazdki Michelin uchodzą za najważniejsze wyróżnienie, jakie można przyznać restauracji. Uchodzą za symbol symbol luksusu i prestiżu. Przyznaje je francuski przewodnik Guide Michelin, który ukazuje się od 1900 roku. Restauracja, która otrzyma tego typu wyróżnienie, natychmiast staje się bardzo popularna i chętnie odwiedzana. Dla wielu szefów kuchni walka o zdobycie i utrzymanie gwiazdek to często jeden z najważniejszych celów zawodowych. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.
Historia przewodnika Michelin sięga 1899 roku i z początku nie chodziło w nim wcale o restauracje, a o kierowców. W owym czasie firma Michelin produkowała opony, a przewodnik turystyczny miał zachęcić kierowców, których nie było wtedy zbyt wielu, do częstszego podróżowania. Na początku istnienia przewodnik był darmowy i zawierał głównie informacje dotyczące zmiany opon, tankowania czy jedzenia na trasie. Dopiero w latach dwudziestych pojawiła się nowa sekcja z ocenami restauracji przez klientów. Dziś restauracje w przewodniku Michelin ocenia się według wielu różnorodnych kryteriów. Są to m.in. jakość oferowanych dań, ich smak, sposób podania, styl kuchni, stosunek jakości do ceny czy ogólne utrzymanie w dłuższym czasie wysokiego poziomu jakości potraw. Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach, będący wskazówką dla zwiedzających. Jest to system trójstopniowej oceny:
- jedna gwiazdka - godne uwagi;
- dwie gwiazdki - warto odwiedzić;
- trzy gwiazdki - zobacz koniecznie;
Co ważne, gwiazdki Michelin przyznawane są wyłącznie za kuchnię. Inspektorzy Michelin oceniają tylko to, co znajduje się na talerzu. Wystrój restauracji, czy jakość obsługi nie ma w tym przypadku znaczenia. Co ciekawe gwiazdki Michelin otrzymują nie tylko drogie i wykwintne restauracje drogie. W 2016 roku po raz pierwszy gwiazdką Michelin wyróżniono lokal typu street food. Jak do tej pory tylko dwie polskie restauracje otrzymały gwiazdki Michelin. Są to warszawska restauracja Atelier Amaro, które jedną gwiazdką może się poszczycić od 2013 roku oraz także warszawska restauracja Senses, która została wyróżniona w 2016 roku.
Ciekawostki
- Trzy gwiazdki Michelin posiada zaledwie 100 restauracji, z czego połowa jest we Francji i Japonii;
- Przewodniki Michelin dzielą się na serię przewodników gastronomicznych (Czerwone przewodniki), opisujących hotele i restauracje, oraz serię przewodników turystycznych (Zielone przewodniki).