Chaczapuri
Gastronomia

Chaczapuri (ხაჭაპური) to tradycyjny gruziński placek zapiekany razem z serem. Jest to bardzo sycąca potrawa i stosunkowo łatwa w przygotowaniu. Chaczapuri może być podawane również z różnymi dodatkami, na przykład z sosem adżika (pasta z czerwonej papryki z dodatkiem soli, czosnku, ziół oraz orzecha włoskiego). Obok chinkali (pierogów) Chaczapuri serwowane jest niemal w każdej gruzińskiej knajpie. W dosłownym tłumaczeniu chaczapuri oznacza nic innego jak "chleb z twarogiem". W 2011 roku receptura na tradycyjne chaczapuri została oficjalnie opatentowana. W zależności od regionu Chaczapuri występuje w kilku różniących się od siebie odmianach:

Chaczapuri Adżarskie

Chaczapuri Adżarskie przyrządzane jest przeważnie z serem i jajkiem. Ma kształt łódki i wypełnione jest jajkiem. Przed konsumpcja nadzienie należy wymieszać widelcem, a potem krojąc brzegi ciasta na kawałki moczyć je w nim. Środek Chaczapuri zjadany jest na samym końcu.

Chaczapuri Imeretyńskie

Chaczapuri Imeretyńskie przyrządzane jest w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli.

Chaczapuri Megrelskie

Chaczapuri Megrelskie podobne jest do Imeretyńskiego, z tym tylko, że na wierzchu posypywane jest dodatkowym serem.