Pastéis de Belém
Gastronomia

Pastéis de Belém to słynne kruche babeczki budyniowe, które stały się jedną z obowiązkowych atrakcji Lizbony. Wytwarzane są z ciasta francuskiego oraz jajek, a po upieczeniu posypuje się je cukrem pudrem i cynamonem. Ich przepis pochodzi od zakonników Hieronimitów, którzy niegdyś zamieszkiwali lizbońską dzielnicę Belém. Po likwidacji klasztoru w pierwszej połowie XIX wieku przepis sprzedano rodzinie, która otworzyła w sąsiedztwie świątyni kawiarnię (Fábrica dos Pastéis de Belém) i wraz z kawą serwuje babeczki gościom lokalu. Latem w sezonie turystycznym przed kawiarnią praktycznie zawsze ustawiają się ogromne kolejki. Żeby spróbować specjału trzeba odstać swoje w kolejce. Lokal ozdobiony jest płytkami Azulejos, które także stanowią jedną atrakcji półwyspu iberyjskiego. Mimo że przepis na babeczki jest tajny i pilnie strzeżony to podobne wypieki, nazywane potocznie Pastéis de Nata (oryginalna nazwa jest zastrzeżona) można kupić w całej Portugalii. Miejscowa legenda głosi, że najlepsze są jednak tylko i wyłącznie te z Belém.