Tatratea
Gastronomia

Tatratea (dawnej znana jako Tatranský čaj) to niezwykle popularny Słowacki napój alkoholowy, który produkowany jest na bazie różnego rodzaju ziół. Jego historia sięga dawnych czasów, kiedy to ludzie zamieszkujący Wysokie Tatry oferowali swoim zmarzniętym podróżami po górach gościom gorącą herbatę, z dolewką wywaru ziołowego. W 2003 roku słowacka firma Karloff z Pradiareň udoskonaliła recepturę i wprowadziła trunek na rynek. Dziś Tatratea sprzedawana jest w segmencie premium w eleganckich butelkach o kształcie termosu na herbatę z wytłoczoną na środku literą T (jak Tatry lub jak Tea) ułożoną z góralskich ornamentów symbolizujących życie, miłość, szczęście czy płodność. Ten słodko-gorzki, rozgrzewający likier produkowany jest z aż 27 składników, takich jak czarna herbata, melisa, dziurawiec, cynamon, goździki i różne destylaty owocowe. Obecnie produkuje się 14 rodzajów likierów o różnej zawartości alkoholu i różnym smaku. Najbardziej popularna Tatratea Original zawiera w sobie 52% alkoholu i ma ziołowo słodko-gorzki smak. Do jego produkcji poza rosnącymi w Tatrach ziołami wykorzystuje się także liście herbaty, cukier, esencje smakowe oraz niewielką ilość soku z owoców leśnych (głównie malin). Mocniejsza wersja Tatratea 62% Goral jest jednocześnie bardziej słodka, a najmocniejsza Tatratea 72% Outlaw gorzka. Na uwagę zasługuje także Tatratea 42% White do której produkcji wykorzystuje się białą herbatę oraz sok z brzoskwini. Tatratea najlepiej smakuje podawana na lodzie, z wodą mineralną, tonikiem lub jako dodatek do drinków.

Multimedia