Czy wiecie, że w bieżącym roku (2014) w Stanach Zjednoczonych zebrano dynię o wadze 922 kilogramy. To prawdziwy rekord. W Europie udało się zebrać dynię ważącą "zaledwie" 725 kilogramów. Dynia to warzywo, które nie tuczy, a ma mnóstwo witamin. Można z niej zrobić wszystko zupy po placki do deserów i ciast. Takie i inne informacje będzie można zdobyć podczas Festiwalu Dyniowego, który już w sobotę, 18 października 2014 roku odbędzie się w DELI Parku (park tematyczny koło Trzebania w województwie wielkopolskim). Gotować będą szef kuchni Hotelu Delicjusz w Rosnówku Tomasz Adamski, jego uczniowie i przyjaciele m in. Katarzyna Rajkiewicz (finalistka I edycja Hell's Kitchen), Ewelina Stanek (Master Chef TVN) oraz Andżelika Piechowiak (m.in. stażystka w restauracji Wojciecha Modesta Amaro).
Na powyższym zdjęciu znajdują się dynie w DELI Parku, które specjalnie posadzono z myślą o Festiwalu.