Sidra de Asturias, czyli sztuka nalewania cydru z wysokości
Gastronomia

Cydr (hiszp. sidra) to lekki napój alkoholowy z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem przefermentowany sok), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 1,2-8,5%. Tradycja jego wytwarzania sięga czasów średniowiecznych. W hiszpańskiej Asturii podawany jest zazwyczaj w siderias - czyli restauracjach serwujących także typowe lokalne potrawy. Od 2002 roku cydr z Asturii posiada Denominación de Origen Protegida (europejski znak Chronionej Nazwy Pochodzenia), co oznacza, że etykieta Sidera de Asturia została zastrzeżona wyłącznie dla produktów wytwarzanych według tradycyjnej metody na terenie księstwa Asturii. Spożywaniu tego orzeźwiającego napoju towarzyszy cały rytuał. Cydr pije się zazwyczaj w grupie przyjaciół bądź znajomych przy użyciu zaledwie jednego kieliszka., do którego z dużej wysokości nalewa się niewielką ilość napoju. Dzięki takiej technice nalewania w naturalny sposób wytwarzają się bąbelki. Doświadczeni kelnerzy nalewają cydr, trzymając butelkę nad głowa, a kieliszek na wysokości bioder. Rytuał ten, zwany potocznie el escanciado, ma wydobyć z cydru to, co w nim najlepsze, czyli doskonały smak i aromat. Po nalaniu trunku należy jak najszybciej opróżnić kieliszek, zostawiając ostatni niewielki łyk następcy, do opłukania kieliszka.

W Asturii w niewielkiej miejscowości Nava znajduje się chętnie odwiedzane Museo de la Sidra (Muzeum Cydru). Placówka założona została w 1996 roku przez Księcia Filipa i od tego czasu przyciąga tysiące miłośników spragnionych wiedzy i smaku cydru. Samo muzeum różni się od innych tego typu placówek. Trasa zwiedzania prowadzi zgodnie z kolejnymi etapami powstawania trunku, krok po kroku, od zapylenia jabłoni po smakowanie złocistego trunku. Turyści nie tylko poznają produkcję cydru "od kuchni", ale i mogą nauczyć się tradycyjnego sposobu nalewania Sidra de Asturias.