Paryska bagietka
Gastronomia

Bagietka to długa, cienka bułka o długości 70-80 cm i masie 400 gramów, która uznawana jest za jeden z symboli Francji, a zwłaszcza Paryża. Co ciekawe przywędrowała do Francji z Wiednia, podobnie zresztą jak rogalik croissant. Oba wypieki pojawiły się na francuskich stołach dzięki austriackim piekarzom, którzy emigrując nad Sekwanę przywieźli ze sobą ich recepturę. Istnieje także inna wersja, ze bagietka wymyślona została przez piekarzy Napoleona, aby ułatwić jej transport przez żołnierzy. Długa i cienka bułka mieściła się w kieszeni spodni. Skórka bagietki jest chrupiąca i złocista, podczas gdy jej wnętrze jest białe i miękkie, a po ściśnięciu powraca do pierwotnego kształtu (jest to jedno z kryteriów oceny jakości bagietki). Bagietka świetnie pasuje do wielu potraw i stanowi także idealny podkład do camemberta lub brie. We Francji bardzo często bagietki stanowią podstawę śniadania, kiedy to podawane są wraz z masłem i konfiturami albo moczone są w kawie lub kakao.

Ciekawostki

  • Bagietki nieco szybciej niż inne pieczywa robią się czerstwe.