Kindziuk (lit. kindzukas lub skilandis) to bardzo twarda, suszona dojrzewająca wędlina o charakterystycznym wyraźnym smaku. Jest to obok cepelinów i kołdunów jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni litewskiej. Produkuje się go głównie w Auksztocie, historycznej krainie rozłożonej w dorzeczu górnej i środkowej Wilii, nad Niewiażą, Świętą i Muszą, ze stolicą w Poniewieżu, czyli terenach stanowiących ośrodek ekspansji państwa litewskiego. Kindziuk ma kwaskowaty i pieprzny smak. Wyrabia się go z siekanej wieprzowiny, najczęściej polędwicy lub karkówki, z dodatkiem jałowca, pieprzu, czosnku i mieszanki innych przypraw, najczęściej stanowiących tajemnicę danej receptury. Tak przyrządzonym farszem napycha się bardzo ściśle umyty i oczyszczony świński żołądek. Po napełnieniu żołądka, należy go zaszyć. Kindziuk wędzi się około miesiąca. Dzięki specyficznemu procesowi wytwarzania wędlinę tą można przechowywać nawet do pół roku. Kindziuk krojony na mniejsze kawałki, podawany z razowym chlebem domowym i masłem jest uważany za rarytas. Latem z kindziuka można gotować bardzo smaczne barszcze i kwaśne zupy o specyficznym zapachu.
Kindziuk - litewski przysmak
date_range 2016-07-01
Gastronomia