Stroopwafel
Gastronomia

Stroopwafel nazywany także czasem siroopwafel (wafel z syropem) to jeden z najbardziej znanych holenderskich specjałów. Przysmak ten składa się z dwóch okrągłych waflopodobnych warstw przełożonych karmelowym nadzieniem, czasem wzbogaconym orzechami lub innymi dodatkami jak cynamon czy wanilia. Wafle mają najczęściej około 10 cm średnicy. Tradycyjna metoda ich przyrządzania polega na rozcięciu świeżo przygotowanego (jeszcze gorącego) wafla na pół, dodaniu nadzienia i połączenia ze sobą połówek. Stroopwafel wynaleziony został w 1784 roku w Gołdzie. Jak głosi jedna z miejscowych legend jeden z miejscowych piekarzy Gerard Kamphuisen upiekł ciasto z resztek przypraw i okruchów po czym zalał je karmelowym syropem. W owym czasie wafle z syropem były bardzo tanie i dlatego nazywano je ciastkami biedoty (armenkoeken). Z czasem jednak stroopwafel stał się popularnym dodatkiem do kawy czy herbaty i urósł do rangi narodowego przysmaku. Często stroopwafel kładziony jest na filiżance gorącego napoju, by zmiękczyła go para i wyeksponowała smak ciastka. W Holandii stroopwafle można kupić praktycznie w każdym supermarkecie, sklepie ze słodyczami oraz wielu sklepach piekarniczych.

Ciekawostki

  • Statystycznie każdy Holender zjada około 20 stroopwafli w roku.