Wyszukiwarka:
Wademekum Turysty
Czeka Cię daleka podróż? Zadbaj o odpowiednie przygotowanie!
person Redaktor date_range 2024-06-13 remove_red_eye 8
XXI Turniej Rycerski o Pierścień Księżnej Anny na Zamku w Liwie
person Jarko date_range 2024-06-06 remove_red_eye 175
X edycja Turnieju Rycerskiego na Zamku w Ostródzie
person Jarko date_range 2024-06-06 remove_red_eye 62
- Poprzednia strona
- 1/41
- Następna strona
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".