
Port w Antwerpii to drugi największy port przeładunkowy na Starym Kontynencie. Doki rozciągają się przez przeszło 12 km linii brzegowej, a zatrudnienie przy obsłudze transportu znalazło tutaj blisko 60 tysięcu osób. Port się w północnej części Belgii nad rzeką Skaldą. Od lat sukcesywnie rosła tu obsługiwana ...

Pałac Saski z Grobem Nieznanego Żołnierza to jeden z najbardziej okazałych obiektów w centrum Warszawy, który nie doczekał się odbudowy po II wojnie światowej. Jego rekonstrukcja byłaby nie tylko odtworzeniem zabytku, ale przede wszystkim zamknięciem ramy urbanistycznej w najważniejszym dla tożsamości narodowej ...

Aurora (Аврора) to słynny rosyjski okręt klasy krążownik, który obecnie stanowi jeden z symboli rewolucji październikowej. Jednostka zbudowana została w Stoczni Admiralicji w Petersburgu na początku XX wieku, a do służby weszła 29 lipca 1903 roku. Po raz pierwszy bojowo Aurora została użyta w wojnie rosyjsko-japońskiej ...

Tatratea (dawnej znana jako Tatranský čaj) to niezwykle popularny Słowacki napój alkoholowy, który produkowany jest na bazie różnego rodzaju ziół. Jego historia sięga dawnych czasów, kiedy to ludzie zamieszkujący Wysokie Tatry oferowali swoim zmarzniętym podróżami po górach gościom gorącą herbatę, z ...

Zweibrücken to miasto w zachodnich Niemczech, położone na płaskowyżu West Richer (Westricher Hochfläche) w pobliżu francuskiej granicy. To właśnie tutaj miejscowy profesor Hubert Zitt przygotował wraz ze swoim teściem Horstem Helle i studentami nietypowy remont uniwersyteckiego obserwatorium. Pomalował on budowlę ...

Historia metra w Sztokholmie (Stockholms tunnelbana) ma swoje początki w 1933 roku, gdy w mieście funkcjonowały zaledwie dwie linie tramwajowe przemieszczające się w tunelach na trasie Slussen i Skanstull. Samo metro zaś powstało w 1950 roku, gdy otwarta została pierwsza prawdziwa podziemna linia. Wkrótce potem ...
Odwiedzając Cypr koniecznie trzeba spróbować lokalnych słodkości, z których słynie wyspa. Soutzoukos to masa złożona z winogron, cynamonu i orzechów, podawana w miseczkach na ciepło jest niezwykle sycąca i zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta. Kiefterka zaś to niezwykle smaczne suszone kosteczki. Miłośnicy łakoci mogą odwiedzić jedyną swoim rodzaju fabrykę czekolady w górach Troodos.