Umag

Chorwacja
Kraj: Chorwacja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Komitat: Istarska županija
Populacja: 12 901
Strona Internetowa: www.umag.hr
GPS: N: 45°25'59.05", E: 13°31'12.74"
Umag
Umag to miasto i zarazem port w Chorwacji, położone na północno-zachodnim wybrzeżu Istrii. Jego historia sięga czasów starożytnych kiedy znajdowała się tu mała rybacka osada do której sprowadzili się Rzymianie. Pod upadku Cesarstwa na przełomie VI-VIII wieku Umag znajdował się pod panowaniem Bizancjum a w późniejszym czasie stał się częścią Królestwa Longobardów. W XIII wieku władzę nad miastem przejęła Republika Wenecka będąca w średniowieczu jedną z największych potęg handlowych i politycznych basenu Morza Śródziemnego. To właśnie z tego okresu zachowała się zabytkowa zabudowa miasta oraz charakterystyczne dla weneckiego klimatu wąskie i kręte brukowane uliczki. Po upadku Republiki przy końcu XVIII wieku, Umag, wraz z całym wschodnim wybrzeżem Adriatyku dostał się panowanie Francji a później Habsburgów. W okresie międzywojennym Umag wraz z całą Istrią należał do Włoch a po II wojnie światowej wszedł w skład Jugosławii (obecnie Chorwacji).

Zwiedzanie
Najstarsza część miasta znajduje się na malowniczym półwyspie pomiędzy dwoma płytkimi zatokami. Najciekawsze zabytki to m in. XVIII wieczny kościół św. Pellegrinusa (patron miasta), XV wieczna 30 metrowa wolno stojąca dzwonnica, Muzeum Miejskie oraz pozostałości murów miejskich. Na przeciwko starego miasta znajduje się malownicza promenada nadmorska oraz marina (jedna z największych w kraju). Wzdłuż wybrzeża ciągną się tu liczne plaże, kempingi, hotele oraz osiedla turystyczne. Kilka lat temu Umag otrzymał certyfikat Błękitnej Flagi, który przyznawany jest nadmorskim kurortom spełniającym dyrektywy Rady Europejskiej dotyczącej wysokiej jakości i czystości wody w kąpieliskach. Umag to także prawdziwy raj dla miłośników wina. Korzystny klimat oraz odpowiednie gleby powodują, że specjalnością niemal każdej miejscowej tawerny jest wyśmienite miejscowe wino.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Zasolenie Adriatyku wynosi przeciętnie 38,3% (Bałtyku zaś zaledwie 7,7%) co przyczyniło się do tworzenia przez miejscową ludność tzw. Solin (płytkie baseny do których doprowadza się wodę kanałami) w których metodą odparowywania pozyskuje się sól morską. Warzelnie takie rozpoczęto budować już w XIII wieku i stanowiły one wówczas jeden z filarów gospodarki Dubrownika.
Reklama
Polub nas