Ascoli Piceno

Włochy
Kraj: Włochy
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Marche
Populacja: 51 140
Powierzchnia: 160 km²
GPS: N: 42°51'19.45", E: 13°34'29.92"
Ascoli Piceno
Ascoli Piceno - panorama
Ascoli Piceno to zabytkowe miasto w środkowych Włoszech, położone w otoczeniu malowniczych wzgórz u zbiegu rzek Tronto i Castellano, około 25 km od wybrzeża Morza Adriatyckiego. Jego historia sięga czasów starożytnych, kiedy to znajdowała się tu niewielka osada, która w 268 roku p.n.e. została podbita i zajęta przez Rzymian. Po upadku Cesarstwa miasto było wielokrotnie nękane najazdami barbarzyńców. Pod koniec VI wieku Ascoli Piceno dostało się pod panowanie Longobardów, a później przejęli je Frankowie. W 1215 roku miasto odwiedził słynny duchowny, diakon i założyciel zakonu franciszkanów - Franciszek z Asyżu. Na pamiątkę tej wizyty wzniesiono później imponującą świątynię która została nazwana jego imieniem (Chiesa di San Francesco). W 1860 roku miasto zostało włączone do nowo powstałego Zjednoczonego Królestwa Włoch.

Zwiedzanie
Do najważniejszych zabytków Ascoli zaliczyć możemy m.in. wybudowany na przełomie XIII i XIV wieku monumentalny Pałac Kapitański (Palazzo Capitani del Popolo), katedrę św. Emidiusza (Cattedrale di Sant'Emidio), romańskie Baptysterium San Giovanni, gotycki kościół św Franciszka, średniowieczny kamienny Most Tufillo, XIII wieczną Pustelnię św. Marka, XVII wieczny Pałac Rządowy (Palazzo del Governo), Fort Malatesta, ruiny starożytnego teatru rzymskiego oraz wybudowany w 1954 roku górujący nad miastem przeszło 20 metrowy Pomnik Chrystusa Zbawiciela (Statua del Cristo Redentore).
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
W 1986 roku we włoskim Piemoncie założony został przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata zwany Slow Food. Jego głównym założeniem miało być przeciwstawienie się kulturze szybkiego jedzenia potraw o niskiej zawartości odżywczej. Motto organizacji głosi: "Odkryjmy smak i aromat regionalnej kuchni i przeciwstawmy się skutkom wprowadzania barów szybkiej obsługi".
Reklama
Polub nas