Opactwo Sant'Antimo (Abbazia di Sant'Antimo)

Włochy
Kraj: Włochy
Kontynent: Europa
Kategoria: Obiekty sakralne
Region: Toskania
Miejscowość: Castelnuovo dell'Abate
Strona Internetowa: www.antimo.it
GPS: N: 42°59'58.70", E: 11°30'56.30"
Opactwo Sant'Antimo
Opactwo Sant'Antimo - panorama
Castelnuovo dell'Abate to niewielka wioska w środkowych Włoszech (południowa Toskania), położona około 10 km w kierunku południowym od Montalcino. Jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych jest tu usytuowany na obrzeżach miasteczka romański klasztor Benedyktynów Sant'Antimo. Świątynia ta założona została w drugiej połowie VIII wieku przez zarządzającymi okolicznymi terenami Longobardów (lud zachodniogermański zamieszkujący tereny dolnej Łaby a później północną i środkową część Półwyspu Apenińskiego). Miejscowe legendy opowiadają jakoby fundatorem opactwa był sam ówczesny król Franków i Longobardów i późniejszy cesarz Imperium Rzymskiego - Karol Wielki (742-814). W kolejnych wiekach rozwijający się klasztor poddawany był licznym rozbudowom.
Okres stagnacji rozpoczął się w XIII wieku kiedy to rozrastająca się pobliska Siena zaczęła powoli wchłaniać włości klasztorne. Życie klasztorne trwało tu jeszcze przez dwa kolejne stulecia. Ostatecznie zaniedbana świątynia została definitywnie opuszczona przez mnichów w XV wieku i od tego czasu zaczęła popadać w coraz to większą ruinę.
Pierwsze prace konserwatorskie przeprowadzone zostały dopiero pod koniec XIX i na początku XX wieku. Obecnie Opactwo Sant'Antimo stanowi jeden z ciekawszych przykładów romańskiej architektury sakralnej we Włoszech. W drugiej połowie XX wieku po przeszło 500 latach nieobecności powrócili tu mnisi.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
W 1986 roku we włoskim Piemoncie założony został przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata zwany Slow Food. Jego głównym założeniem miało być przeciwstawienie się kulturze szybkiego jedzenia potraw o niskiej zawartości odżywczej. Motto organizacji głosi: "Odkryjmy smak i aromat regionalnej kuchni i przeciwstawmy się skutkom wprowadzania barów szybkiej obsługi".
Reklama
Polub nas