Opactwo Monte Oliveto Maggiore (Abbazia di Monte Oliveto Maggiore)

Włochy
Kraj: Włochy
Kontynent: Europa
Kategoria: Obiekty sakralne
Region: Toskania
Strona Internetowa: www.monteolivetomaggiore.it
GPS: N: 43°10'31.68", E: 11°32'40.11"
Opactwo Monte Oliveto Maggiore
Opactwo Monte Oliveto Maggiore - panorama
Abbazia di Monte Oliveto Maggiore to opactwo Benedyktynów w środkowych Włoszech (Toskania), położone w pobliżu miasteczka Asciano, około 25 km w kierunku południowo-wschodnim od Sieny. Jego budowa rozpoczęta została w pierwszej połowie XIV wieku na polecenie należącego do jednej ze sienieńskich szlacheckich rodzin, mnicha zakonu Oliwetanów i późniejszego świętego kościoła katolickiego - Bernarda Tolomei (Giovanni Tolomei). Klasztor usytuowany został pośród lasów na malowniczym wzniesieniu, któremu mnisi na cześć męki Pańskiej nadali nazwę Góra Oliwna. W późniejszym czasie nazwa ta została rozszerzona o przymiotnik "Większy" stąd właśnie obecna włoska nazwa Monte Oliveto Maggiore. Na przestrzeni wieków opactwo było wielokrotnie przebudowywane i powiększane, a swój obecny kształt uzyskało w czasie ostatniej większej rozbudowy jaka miała miejsce w pierwszej połowie XVI wieku. Obecnie w skład całego kompleksu klasztornego wchodzą: XV wieczny późnogotycki kościół, refektarz, XVI wieczna biblioteka oraz zabudowania klasztorne. W klasztorze zobaczyć można m.in. liczne dzieła sztuki czy freski takich wybitnych artystów jak m in. Luca Signorelli (1445-1523) czy Giovanni Antonio Bazzi (znany także jako Sodoma). Na terenie opactwa znajduje się także sklepik w którym zakupić można wyroby miejscowych mnichów (wino, zioła itp.).
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
W 1986 roku we włoskim Piemoncie założony został przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata zwany Slow Food. Jego głównym założeniem miało być przeciwstawienie się kulturze szybkiego jedzenia potraw o niskiej zawartości odżywczej. Motto organizacji głosi: "Odkryjmy smak i aromat regionalnej kuchni i przeciwstawmy się skutkom wprowadzania barów szybkiej obsługi".
Reklama
Polub nas