Prato

Włochy
Kraj: Włochy
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Toskania
Populacja: 186 710
GPS: N: 43°52'46.92", E: 11°5'46.72"
Prato
Prato - panorama
Prato to miasto we Włoszech (Toskania), położone nad rzeką Bisenzio (dopływ Arno). Udokumentowana historia miasta sięga X wieku kiedy to znajdowały się tu dwie niewielkie osady, które niespełna wiek później przekształciły się w jeden ośrodek miejski. W XII wieku dzięki prężnie rozwijającemu się handlowi tkaninami, Prato otoczone zostało murami miejskimi. W tym czasie powstała także słynna katedra św. Stefana w której do czasów obecnych przechowywana jest relikwia - pasek Matki Boskiej. Według miejscowych legend pasek ten ofiarowany został parafii przez żyjącego w XII wieku kupca o imieniu Michele. Kupiec ten przebywając w Jerozolimie poślubił tam córkę pewnego miejscowego kapłana, który to w ramach wiana ofiarował młodej parze ów święty pasek. Obecnie relikwia ta pokazywana jest wiernym podczas ważnych nabożeństw takich jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Na przełomie XIV i XV wieku katedra została w znacznej mierze rozbudowana. Oprócz relikwii w świątyni zobaczyć możemy także piękne malowidła oraz freski wielu znamienitych florenckich artystów (Antonio Rosselino, Filippo Lippi, Giovanni Pisano czy Donatello). Odwiedzając Prato warto także zobaczyć pochodzący z przełomu XIII-XIV wieku Palazzo Pretorio. Budowla ta ten w średniowieczu stanowiła rezydencję posiadającego władzę i liczne przywileje namiestnika ludu. Obecnie ma tu swoją siedzibę otwarte na początku XX wieku muzeum (Museo Civico) w którym obejrzeć możemy bogate zbiory XIV-XV wiecznego malarstwa i rzeźb. Nieopodal XV wiecznego wczesnorenesansowego kościoła Santa Maria delle Carceri znajduje się wzniesiony w pierwszej połowie XIII wieku na polecenie cesarza Fryderyka II monumentalny zamek (Castello dell'Imperatore).
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Z Neapolu pochodzi będąca dumą wszystkich Włochów - pizza. To właśnie tutaj w 1889 roku miejscowy piekarz Raffaele Esposito przyrządził królowej Marghericie (Małgorzacie Sabaudzkiej) pieczony placek posypany tartym serem mozzarella i ziołami, bez którego dziś trudno sobie wyobrazić kuchnię włoską.
Reklama
Polub nas