Ferme Caussenarde D Autrefois

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Muzea i Skanseny
Region: Oksytania
Miejscowość: Hyelzas
Strona Internetowa: www.ferme-caussenarde.com
GPS: N: 44°13'4.51", E: 3°19'27.04"
Ferme Caussenarde D Autrefois
Ferme Caussenarde D Autrefois - panorama
Hyelzas to niewielka miejscowość w południowej Francji, położona na obrzeżach Parku Narodowego Cévennes. Jedną z ciekawszych atrakcji jest tu usytuowane w pobliżu miasteczka ekomuzeum Ferme Caussenarde D Autrefois. Placówka założona została w 1973 roku przez jedną z miejscowych rodzin (Marię i Armanda Pratlong), żeby zobrazować jak niegdyś funkcjonowały gospodarstwa rolne na tych terenach. Goście zobaczyć mogą tu m.in. jak dawniej w różnych porach roku radzili sobie mieszkańcy wioski z przygotowaniem potraw oraz narzędzi użytku codziennego. W czasie pobytu skosztować można także miejscowych specjałów (m.in. serów czy mleka). Latem na terenie gospodarstwa bardzo często organizowane są różnego rodzaju imprezy czy wydarzenia kulturalne.
Ceny biletów
- normalny: 6,20 EUR
- ulgowy (dzieci od 6 do 17 lat): 3,10 EUR
- dzieci do lat 6 wstęp wolny
Godziny otwarcia
- kwiecień, październik, listopad w godz.: 12:30-18:00
- maj, czerwiec, wrzesień w godz.: od 11:30-18:30
- lipiec, sierpień w godz.: 11:00-19:00
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas