Zamek w Vitré (Château de Vitré)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Bretania
Miejscowość: Vitré
GPS: N: 48°7'27.84", W: 1°12'54.72"
Zamek w Vitré
Zamek w Vitré - panorama
Vitré to niewielka miejscowość w północno-zachodniej Francji, położona nad rzeką Vilaine. Jednym z ciekawszych jego zabytków jest tu usytuowany na skalistym wzniesieniu i otoczony głęboką fosą okazały średniowieczny zamek. Jego początki sięgają XI wieku kiedy to wzniesiona została tu pierwsza warownia. O jej budowie właśnie w tym miejscu zadecydowało strategiczne położenie na granicy Bretanii i Francji. W XIII, a później XV wieku zamek został znacznie powiększony i rozbudowany. W czasie tzw. szalonej wojny (la guerre folle) jaka toczona była w latach 1485-1488 pomiędzy siłami zbrojnymi władców feudalnych, a królem Francji cała Bretania, a co za tym idzie także i Vitré zostały przyłączone do Francji. W 1530 roku przeprowadzona została kolejna modernizacja warowni. Powstała wówczas m.in renesansowa kaplica zamkowa. Jakiś czas później, w czasie gdy w pobliskim Rennes szalała epidemia dżumy, w murach twierdzy trzykrotnie obradował Parlament Bretanii. W XVII wieku zamek był już na tyle zniszczony i zaniedbany, że jego ówcześni właściciele zdecydowali się go opuścić. Całości zniszczenia dopełnił pożar jaki nawiedził warownię w XVIII wieku. Pierwsze prace renowacyjne na zamku przeprowadzone zostały w drugiej połowie XIX wieku. Wtedy też przejęty został przez państwo, które udostępniło go dla zwiedzających. Wkrótce potem w murach warowni urządzone zostało także niewielkie muzeum. Odwiedzając Vitré warto także przespacerować się po niewielkim ale niezwykle urokliwym starym mieście gdzie znajduje się kilka ciekawych zabytków. Najważniejsze z nich to m.in. gotycki kościół Marii Panny (Église Notre-Dame), wybudowany w 1913 roku ratusz, pozostałości dawnych murów miejskich, znajdująca się na obrzeżach miasta kaplica św. Mikołaja (Chapelle Saint-Nicolas) oraz liczne stare szachulcowe i renesansowe kamienice.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas