Montauban

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Oksytania
GPS: N: 44°1'3.61", E: 1°21'14.83"
Montauban
Montauban - panorama
Montauban to niewielkie miasto we Francji położone w malowniczym zakolu rzeki Tarn. Założone zostało w 1144 roku przez ówczesnego hrabiego Tuluzy i należy do najstarszych bastides. W XIV stuleciu w czasie wojen religijnych miasto stało się ważnym ośrodkiem hugenotów, co potwierdził edykt nantejski w 1598 roku. Montauban było też ostatnią twierdzą protestantów, która poddała się królowi Ludwikowi XIII po upadku La Rochelle w 1628 roku. Pod koniec XVIII wieku w Montauban urodził się słynny francuski malarz i portrecista Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780-1867). Obecnie uznawany jest za jednego z najwybitniejszych artystów francuskich XIX wieku. Sporą kolekcję jego prac (najcenniejsze znajdują się w paryskim Luwrze) obejrzeć można w muzeum (Musée Ingres), które znajduje się w dawnym pałacu biskupim. Do naszych czasów w Montauban zachował się charakterystyczny dla bastides szachownicowy rozkład miasta z centralnym placem (place Nationale) otoczonym ceglanymi kamienicami z podwójnym rzędem pochodzących z przełomu XVII i XVIII wieku arkad. Jednym z najokazalszych zabytków Montauban jest monumentalna klasycystyczna katedra Wniebowzięcia Marii Panny (Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption). Swego czasu miała być ona symbolem zwycięstwa katolicyzmu po wygnaniu z miasta hugenotów pod koniec XVIII wieku. Surowa dwuwieżowa fasada świątynia poprzedza ponad 80-metrowe wnętrze, wzniesione na planie krzyża i ukończone w 1739 roku. Pozostałe ważne zabytki Montauban to m.in. XIII wieczny ceglany gotycki kościół św. Jakuba (Église Saint-Jacques), budynek ratusza miejskiego, kościół św. Jana Chrzciciela (Église Saint-Jean-Baptiste) oraz XIX wieczny kościół Saint-Orens (Église Saint-Orens).
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas