Segesta

Włochy
Kraj: Włochy
Kontynent: Europa
Kategoria: Stanowiska archeologiczne
Region: Sycylia
GPS: N: 37°56'29.76", E: 12°50'8.52"
Segesta - panorama
Segesta to pozostałości starożytnego miasta we Włoszech, położone w północno-zachodniej części Sycylii, w prowincji Trapani. Jego początki owiane są tajemnicą, jednak przypuszcza się, że zostało założone przez lud Elymów. Niezależne politycznie, walczyło z miastami greckimi, głównie z Selinuntem i Syrakuzami. Mimo pomocy Aten w 307 roku p.n.e. zostało spustoszone przez syrakuzańskiego tyrana Agatoklesa, a w 241 p.n.e. podbili i zajęli je Rzymianie. Ci ostatni wierzyli, że dzielili wspólną przeszłość z mieszkańcami Segesty, jako że oni również byli potomkami Trojan. W wyniki tego Segesta otrzymała status miasta niezależnego, przez co została zwolniona z podatków nakładanych na inne sycylijskie miasta. Przez kolejne stulecia, Segesta stawała się miastem coraz bogatszym, lecz czasy jej świetności skończyły się, kiedy to miasto zostało złupione i doszczętnie zniszczone przez Wandali. Ze starożytnych zabytków Segesty najcenniejszym obiektem jest pochodzący z II wieku n.e. amfiteatr, które średnica wynosi 62 metry. Swego czasu budowla mogła pomieścić 3 tysiące widzów, a jego wygląd wciąż wzbudza podziw, mimo iż scena nie przetrwała do dnia dzisiejszego. Amfiteatr częściowo wbudowany jest w zbocze, a częściowo podtrzymuje go mur. Taka lokalizacja została podyktowana prawdopodobnie pięknymi widokami na otaczające doliny zatoki Castellamare. Kolejnym ważnym zabytkiem Segesty jest pochodząca z V wieku świątynia dorycka, wsparta na 36 gigantycznych kolumnach. Przypuszcza się, że nie została nigdy ukończona o czym świadczy brak dachu.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
W 1986 roku we włoskim Piemoncie założony został przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata zwany Slow Food. Jego głównym założeniem miało być przeciwstawienie się kulturze szybkiego jedzenia potraw o niskiej zawartości odżywczej. Motto organizacji głosi: "Odkryjmy smak i aromat regionalnej kuchni i przeciwstawmy się skutkom wprowadzania barów szybkiej obsługi".
Reklama
Polub nas