Zamek Lourmarin (Château de Lourmarin)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże
Miejscowość: Lourmarin
Strona Internetowa: www.chateau-de-lourmarin.com
GPS: N: 43°45'51.01", E: 5°21'33.01"
Zamek Lourmarin
Zamek Lourmarin - panorama
Lourmarin to niewielka miejscowość w południowej Francji, położona w Prowansji u stóp masywu Luberon. Jednym z ciekawszych zabytków jest tu usytuowany na malowniczym wzgórzu średniowieczny zamek. Jego początki sięgają XII wieku, kiedy to wzniesiona została tu pierwsza warownia. W kolejnych wiekach była ona sukcesywnie powiększana i przebudowywana. Po 1526 roku zamek należał do Louisa d'Agoult-Montauban i jego żony Blanche de Lévis-Ventadour. Wtedy też budowla przekształcona została w renesansową rezydencję. Zamek został dotkliwie zniszczony w czasie rewolucji francuskiej jaka miała miejsce w latach 1789-1799. Na początku XX wieku posiadłość została zakupiona przez Roberta Laurent-Viberta i gruntownie odrestaurowana. Po jego śmierci zamek stał się własnością oddziału Akademii Francuskiej z Aix-en Provence. Obecnie cały kompleks składa się z dwóch części, zamku starego (Château Vieux) oraz renesansowego zamku nowego (Château Neuf). Z jego murów rozpościera się przepiękna panorama miasteczka i okolicy.

Ciekawostki
- Na cmentarzu w Lourmarin pochowany jest wybitny francuski pisarz, dramaturg, eseista i reżyser teatralny Albert Camus (1913-1960).
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas