Klasztor Brou (Monastère royal de Brou)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Obiekty sakralne
Region: Burgundia-Franche-Comté
Miejscowość: Bourg-en-Bresse
Strona Internetowa: www.monastere-de-brou.fr
GPS: N: 46°11'51.00", E: 5°14'11.00"
Klasztor Brou
Klasztor Brou - panorama
Bourg-en-Bresse to niewielkie miasto we wschodniej Francji, położone nad rzeką Reyssouze, w górach Jura. Jednym z najcenniejszych zabytków miasta jest usytuowany w dzielnicy Brou (dawniej osobne miasteczko) wspaniały późnogotycki klasztor królewski Monastère royal de Brou. Jego budowa rozpoczęta została na początku XVI wieku z inicjatywy Małgorzaty Austriackiej (1480-1530). Decyzję tą księżna podjęła po śmierci ukochanego męża, księcia Sabaudii, Filiberta II Pięknego (1480-1504). Niestety Małgorzata nie doczekała końca budowy ponieważ na dwa lata przed jej końcem zmarła. Po śmierci wraz z mężem pochowana została kościele klasztornym. Świątynia cudem przetrwała wszelkie zawieruchy dziejowe (m.in. wojny religijne i rewolucje francuską) dzięki czemu stanowi dziś niezwykle cenny przykład burgundzkiego gotyku. Pierwsze co rzuca się w oczy to charakterystyczna śnieżnobiała fasada kościoła klasztornego oraz kontrastujące z nią kolorowe zadaszenie. W jego wnętrzu warto zwrócić uwagę na XVI wieczną marmurową chrzcielnicę, bogato zdobione grobowce Małgorzaty i jej męża Filiberta oraz fantazyjne dębowe stalle. W skład całego założenia klasztornego wchodzą także otoczone krużgankami trzy dziedzińce oraz dawne cele mnichów w których obecnie znajduje się muzeum.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas