Sanktuarium św. Józefa w Espaly-Saint-Marcel (Sanctuaire de St-Joseph de bon Espoir)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Obiekty sakralne
Region: Owernia-Rodan-Alpy
Miejscowość: Espaly-Saint-Marcel
GPS: N: 45°2'51.92", E: 3°51'54.52"
Sanktuarium św. Józefa w Espaly-Saint-Marcel
Espaly-Saint-Marcel to niewielka miejscowość w środkowej Francji, położona nad rzeką Borne, około 2 km w kierunku zachodnim od Le Puy-en-Velay. Tym co przyciąga tu wielu pielgrzymów jest usytuowane w samym sercu miasteczka okazałe sanktuarium św. Józefa Dobrej Nadzie (Sanctuaire de St-Joseph de bon Espoir). Sanktuarium, a właściwie bazylika powstała w drugiej połowie XIX wieku na ruinach starej twierdzy (zniszczonej pod koniec XVI wieku) w której przechowywany i czczony był przez miejscową ludność wizerunek świętego Józefa. Co ciekawe w miejscu tym nigdy nie wydarzyły się żadne cuda czy objawienia, a jedynie osoby modlące się do świętego doznawały łask, a ich modlitwy były wysłuchane. W 1910 roku w bezpośrednim sąsiedztwie bazyliki na jednej z wulkanicznych skał wybudowano monumentalną statuę św. Józefa (statue monumentale de saint Joseph) tulącego Pana Jezusa. Jest to największy pomnik świętego na świecie. Ma on przeszło 22 metry wysokości (wraz z cokołem) i waży około 75 ton. Model statuy zatwierdził osobiście sam papież Pius X. W skład całego kompleksu sakralnego wchodzą także dwie skalne groty kapliczne, które do XIX wieku zamieszkiwane były przez ubogich ludzi.
Każdego roku 19 marca (dzień św. Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny) i 1 maja (dzień św. Józefa patrona rzemieślników) do Espaly-Saint-Marcel przybywają tysiące pielgrzymów z całej Francji aby wziąć udział w procesjach.

Ciekawostki
- W sanktuarium znajduje się obraz wykonany w 1966 roku przez polskiego artystę Zygmunta Dobrzyckiego zatytułowany Życie św. Józefa.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas