Piwnice szampanów w Épernay

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Ciekawe miejsca
Region: Szampania - Ardeny
Miejscowość: Épernay
GPS: N: 49°2'36.13", E: 3°57'30.24"
Piwnice szampanów w Épernay
Piwnice szampanów w Épernay - panorama
Épernay to niewielkie miasto w północnej Francji, położone nad rzeką Marne. Mimo, że nie ma tu zbyt wielu ciekawych zabytków to każdego roku miejsce to odwiedzane jest przez tysiące turystów z całego świata. Miasto bowiem uznawane jest za stolicę szampana - szczególnego rodzaju wina musującego, powszechnie kojarzonego ze świętowaniem i luksusem. O tym jak się go produkuje, można dowiedzieć się w trakcie wizyty w jednej z wielu miejscowych wytwórni.
Najsłynniejszą ulicą w Épernay jest Avenue de Champagne, przy której swoje siedziby mają najwięksi producenci szampana: Moët et Chandon i Mercier. Obie wytwórnie udostępnione są dla zwiedzających, włącznie z rozległymi piwnicami w których skosztować można najlepszego i najwytworniejszego francuskiego szampana. W pierwszej z nich (Moët et Chandon) produkowany jest słynny Dom Pérignon, a w drugiej (Mercier) zobaczyć można m.in. słynną gigantyczną beczkę w której mieści się przeszło 200 tysięcy butelek. Konstrukcja ta wybudowana została na Wystawę Światową w Paryżu w 1889 roku. Wybierając się do wytwórni szampana, należy pamiętać o zabraniu ze sobą ciepłego okrycia, ponieważ w podziemnych korytarzach przez cały rok utrzymuje się niska temperatura 9-12°C.

Ciekawostki
- W Épernay zbiegają się trzy spośród pięciu winnych szlaków Szampanii.
- Około 5 km od Épernay znajduje się miasteczko Hautviller, gdzie wg tradycji benedyktyński mnich Dom Pierre Pérignon (1638-1715) wyprodukował pierwszego szampana.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas