Tkanina z Bayeux (Tapisserie de Bayeux)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Muzea i Skanseny
Region: Dolna Normandia
Miejscowość: Bayeux
GPS: N: 49°16'27.62", W: 0°42'1.24"
Tkanina z Bayeux - panorama
Bayeux to niewielkie miasto w północnej Francji, położone nad rzeką Aure (dopływ Vire), około 30 km w kierunku zachodnim od Caen. Tym co przyciąga tu wielu turystów z całego kraju jest znajdująca się w miejscowym muzeum (Ośrodek Wilhelma Zdobywcy) słynna średniowieczna Tkanina z Bayeux (Tapisserie de Bayeux). Płótno wykonane zostało prawdopodobnie w 1077 roku przez ówczesnych angielskich tkaczy z Canterbury na polecenie normandzkiego biskupa Odona z Bayeux. Tkanina ma 50 centymetrów długości i aż 70 metrów długości. Wyhaftowano na niej kolorowymi wełnianymi nićmi 58 scen przedstawiających historię podboju Anglii przez Wilhelma Zdobywcę (1028-1087). Ujęto na nich blisko 1000 postaci, a także mnóstwo realistycznie odwzorowanych szczegółów (w postaci zwierząt czy przedmiotów codziennego użytku). Niektóre ze scen opisane zostały łacińskimi inskrypcjami. Normanowie przedstawieni zostali jako osoby o krótkich włosach i ogolonych twarzach, natomiast ich anglosascy przeciwnicy mają długie włosy i wąsy. Na początku tkanina wywieszona była w prezbiterium katedry w Bayeux. W XV wieku, kiedy uznano ją za cenną relikwie zdecydowano się ją przenieść do skarbca, a dla szerszej publiczności wystawiano ją jedynie raz w roku. Na początku XIX wieku płótno zostało zabrane z Bayeux do Paryża przez Napoleona, który szukał w nim natchnienia do inwazji na Anglię. W wyniku nieudanej realizacji tych planów przywódca polecił odesłać je do Normandii. W czasie II wojny światowej tkanina przechowywana była w podziemiach paryskiego Luwru. Odwiedzając Bayeux warto także zobaczyć okazałą gotycką katedrę Marii Panny (Cathédrale Notre-Dame de Bayeux). Miasto stanowi także idealny punkt wypadowy do zwiedzania plaż lądowania w Normandii.

Ciekawostki
- Na Tkaninie z Bayeux uwieczniono także słynną Kometę Halleya, która pojawiła się na niebie w tym samym roku, co bitwa pod Hastings (1066).
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas