Opactwo Noirlac (Abbaye de Noirlac)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Obiekty sakralne
Region: Centralny
Strona Internetowa: www.abbayedenoirlac.fr
GPS: N: 46°44'43.01", E: 2°27'39.96"
Opactwo Noirlac
Opactwo Noirlac - panorama
Abbaye de Noirlac to średniowieczne opactwo w środkowej Francji, położone w dolinie rzeki Cher, około 30 km w kierunku południowym od Bourges. Klasztor ten założony został w pierwszej połowie XII wieku przez Cystersów. Wraz z nimi przybył tu także Robert de Châtillon (brat słynnego zakonnika i teologia Bernarda z Clairvaux). Budowa świątyni ciągnęła się przez blisko dwa kolejne stulecia. Pierwsze budowle wzniesione zostały w niezwykle skromnym i wręcz ascetycznym pozbawionym zdobień romańskim stylu. Dopiero w późniejszym czasie gdy ukończono południowe i wschodnie skrzydło powstały okazałe wczesnogotyckie krużganki. Klasztor funkcjonował aż do rewolucji francuskiej, kiedy to po przepędzeniu mnichów w jego murach urządzona została fabryka porcelany.
Obecnie opactwo Noirlac stanowi jeden z najlepiej zachowanych średniowiecznych klasztorów jakie spotkać można na terenie Francji. W skład całego założenia wchodzi ascetyczny i pozbawiony wszelkich zdobień trójnawowy kościół, kapitularz, dormitorium (sypialnia), refektarz (jadalnia), spiżarnia oraz cele mieszkalne mnichów.
Każdego roku w dniach od 10 do 20 lipca w zabudowaniach klasztornych organizowane są kameralne spotkania muzyczne, na których posłuchać można zarówno muzyki sakralnej jak i świeckiej. Główny dyrektor artystyczny wydarzenia stawia sobie za cel tworzenie tzw. "mostów" pomiędzy muzycznymi estetykami, których nic, z pozoru nie łączy ze sobą.
Godziny otwarcia
- klasztor udostępniony jest dla turystów od lutego do grudnia
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas