Zamek w Najac (Château de Najac)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Midi-Pyrénées
Miejscowość: Najac
GPS: N: 44°13'6.76", E: 1°58'24.00"
Zamek w Najac - panorama
Najac to niewielka miejscowość w południowej Francji, położona w malowniczym zakolu rzeki Aveyron. Jednym z ciekawszych zabytków jest tu usytuowany na malowniczym wzgórzu średniowieczny zamek. Warownia ta wzniesiona została w latach 1253-1266 na polecenie ówczesnego hrabiego Tuluzy - Alfonsa de Poitiers (1220-1271) w miejscy starożytnego rzymskiego obozu warownego. W kolejnych wiekach twierdza była kilkukrotnie powiększana i przebudowywana. W czasie wojen religijnych miasto wraz zamkiem zostały zdobyte i zajęte na jakiś czas przez wojska angielskie. Warownia była wykorzystywana do połowy XVII wieku, kiedy to w wyniku rozwoju artylerii utraciła swoje znaczenie strategiczne. Wkrótce potem zamek został opuszczony i od tego czasu zaczął popadać w coraz większą ruinę. Pierwsze prace konserwatorskie przeprowadzone zostały dopiero w połowie XIX wieku. Obecnie częściowo odrestaurowana warownia udostępniona jest dla zwiedzających. Z jej murów rozpościera się przepiękna panorama miasta i okolicy.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas