Muzeum Picassa w Antibes (Musée Picasso)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Muzea i Skanseny
Region: Prowansja - Alpy - Wybrzeże Lazurowe
Miejscowość: Antibes
GPS: N: 43°34'50.49", E: 7°7'42.02"
Muzeum Picassa w Antibes - panorama
Antibes to miasto w południowo-wschodniej Francji, położone nad Morzem Śródziemnym na słynnym Lazurowym Wybrzeżu. Jedną z jego ciekawszych atrakcji jest usytuowane w miejscowym zamku (Château Grimaldi) Muzeum Picassa (Musée Picasso). Budowla ta wzniesiona została w XII wieku w miejscu dawnego rzymskiego fortu. Na przestrzeni wieków zamek był wielokrotnie przebudowywany i powiększany. W 1928 roku posiadłość została przejęta przez miasto. Wkrótce potem w murach warowni urządzone zostało muzeum sztuki, historii i archeologii. Gdy w 1946 roku przyjechał do miasta Pablo Picasso ówczesny burmistrz Antibes wynajął mu jeden z zamkowych pokoi. W odruchu wdzięczności artysta przekazał część swoich dzieł zamkowemu muzeum. Jakiś czas później Picasso podarował także kolekcję ceramik, gobelinów i rzeźb, które stworzył w pobliskiej wiosce Vallauris. Mimo, że artysta w Antibes spędził zaledwie pół roku to był to jeden z jego najbardziej twórczych okresów w życiu. Tutaj też jego prace nabrały nowego wyrazu, odzwierciedlając śródziemnomorskie "joie de vivre" (radość życia).
Dziś w muzeum obejrzeć można wiele znanych dzieł Picassa, a także prace wielu współczesnych mu artystów (m.in. Legera, Modiglianiego czy Maxa Ernsa). Antibes to także popularny morski ośrodek wypoczynkowy. W okolicach miasta znajduje się blisko 50 malowniczych piaszczystych plaż oraz kilka portów jachtowych.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas