Zamek w Puilaurens (Château de Puilaurens)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Oksytania
Miejscowość: Puilaurens
GPS: N: 42°48'13.50", E: 2°17'58.00"
Zamek w Puilaurens - panorama
Puilaurens to niewielka miejscowość w południowej Francji, położona w dolinie rzeki Boulzane w departamencie Aude, około 17 km w kierunku południowy-zachód od Quillan. Jednym z ciekawszych zabytków jest tu usytuowany na szczycie wapiennego wzgórza okazały zamek (Château de Puilaurens). Jego początki sięgają połowy X stulecia, kiedy to wzniesiona została tu pierwsza warownia. W kolejnych wiekach była ona sukcesywnie powiększana i rozbudowywana. Niegdyś zamek stanowił ostoję katarów (przedstawicieli dualistycznego ruchu religijnego działającego w XI-XIII wieku w południowej Francji i północnych Włoszech, skierowanego przeciw ustrojowi feudalnemu i hierarchii kościelnej) w czasie krucjaty, wymierzonej w tą herezję. Jego obroną w czasie krucjaty dowodził Guillaume de Peyrepertuse, któremu kilkakrotnie udało się skutecznie odeprzeć krzyżowców. Zamek upadł dopiero w 1255 roku. Twierdza wykorzystywana była praktycznie do połowy XVII stulecia, kiedy to została ostatecznie opuszczona. Od tego czasu zaniedbany zamek zaczął stopniowo popadać w coraz to większą ruinę. Z tej niegdyś imponującej twierdzy do czasów obecnych zachowały się mury obwodowe z czterema basztami oraz kwadratowym donżonem.
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas