Zamek w Menthon-Saint-Bernard (Château de Menthon-Saint-Bernard)

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Zamki i pałace
Region: Akwitania
Miejscowość: Menthon-Saint-Bernard
Strona Internetowa: www.chateau-de-menthon.com
GPS: N: 45°51'50.94", E: 6°12'13.52"
Zamek w Menthon-Saint-Bernard
Zamek w Menthon-Saint-Bernard - panorama
Menthon-Saint-Bernard to niewielka miejscowość we wschodniej Francji, położona nad brzegiem Jeziora Annecy. Jedną z ciekawszych atrakcji turystycznych jest tu usytuowany na malowniczym wzniesieniu średniowieczny zamek obronny. Warownia ta powstała w XII wieku w miejscu dawnego drewnianego grodu obronnego. W kolejnych wiekach twierdza była wielokrotnie rozbudowywana. W XIII wieku zamek stał się siedzibą hrabiów z Genewy, a w okresie renesansu został on przekształcony w luksusową rezydencję. Przez kolejne stulecia budowla pozostawała cały czas w rękach możnej rycerskiej rodziny Menthon. Po II wojnie światowej zamek stał się własnością państwową. Wkrótce potem został od udostępniony dla zwiedzających, a w jego murach urządzone zostało muzeum. Z murów twierdzy rozpościera się przepiękna panorama jeziora oraz otaczających je malowniczych szczytów alpejskich. Na zamku funkcjonuje także Regionalne Obserwatorium Jezior Alpejskich (Observatoire des Lacs Alinis). W X wieku w Menthon urodził się przyszły święty katolicki i założyciel schroniska dla wędrowców na Wielkiej Przełęczy Bernarda - św. Bernard. Od jego imienia nazwana została także rasa psów - bernardynów. Tresowane i szkolone psy pomagały przetrwać mnichom w czasie trudnych wędrówek górskich. Od połowy XVII wieku psy te stały się osobną rasą. Dziś św. Bernard jest patronem alpinistów oraz mieszkańców Alp. Patronuje także ratownikom górskim.
Ceny biletów
- normalny: 8,5 EUR
- ulgowy: 4 EUR
Godziny otwarcia
- maj, czerwiec, wrzesień w każdy piątek, sobotę i niedzielę w godz. 14:00-18:00
- lipiec i sierpień - codziennie w godz. 12:00-18:00
Zdjęcia [2]
Zamek w Menthon-Saint-Bernard
Zamki i pałace Dama Kameliowa· 774
Zamek w Menthon-Saint-Bernard
Zamki i pałace Dama Kameliowa· 717
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas