Cannes

Francja
Kraj: Francja
Kontynent: Europa
Kategoria: Miasta
Region: Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże
Populacja: 68 676
Powierzchnia: 19 km²
GPS: N: 43°33'3.22", E: 7°0'37.95"
Cannes
Cannes - panorama
Cannes to miasto i zarazem popularny ośrodek turystyczny w południowo-wschodniej Francji, położony na słynnym Lazurowym Wybrzeżu nad zatoką Napoule. Jego historia nie jest długa, ponieważ jeszcze na początku XIX wieku znajdowała się tu tylko niewielka i niepozorna śródziemnomorska wioska rybacka. Przez francuską i zagraniczną arystokrację osada odkryta została dopiero w latach trzydziestych XIX wieku. Wtedy też nastąpił wielki boom budowlany w czasie którego wybudowano wiele rezydencji oraz ekskluzywnych hoteli. Szczególne zasługi dla rozwoju miasta oddał mieszkający tu przez blisko 30 lat brytyjski prawnik i polityk baron Henry Peter Brougham (1778-1868). Obecnie swoją sławę Cannes zawdzięcza głównie dzięki organizowanego tu od 1946 roku prestiżowemu Międzynarodowemu Festiwalowi Filmowemu. W czasie uroczystości zjeżdżają się tu znane i cenione osobowości z całego świata filmowego tworząc magiczną atmosferę wielkiego świata, bogactwa, hazardu i nocnego życia. W czasie festiwalu pokazy filmowe odbywają się w Palais des Festivals et des Congrès. Serce miasta stanowi porośnięta palmami przeszło dwukilometrowa ekskluzywna nadmorska promenada La Croisette wzdłuż której ciągną się jedne z najdroższych hoteli w mieście, butiki, galerie handlowe, a także ekskluzywne i wyrafinowane sklepy. Samo miasto nie posiada zbyt wielu zabytków architektonicznych. Mimo to warto przespacerować się po mieście i odnaleźć kilka ciekawych budowli. Najważniejsze z nich to m.in. średniowieczna wieża Le Suquet, XVII wieczny kościół Notre-Dame de l'Esperance oraz słynny plac Esplanade des Allies na którym znane postacie filmu odciskają swoje dłonie.
Zdjęcia [9]
Cannes
Miasta samurai· 24
Cannes
Miasta samurai· 24
Cannes
Miasta samurai· 25
Cannes
Miasta samurai· 26
Cannes
Miasta samurai· 30
Cannes
Miasta samurai· 23
Zabytki i atrakcje w pobliżu (do 50 km)
Czy wiesz że?
Obecnie jednym z największych rarytasów oraz składników wyrafinowanych dań kuchni francuskiej jest ślimak winniczek (Helix pomatia). Warto jednak wiedzieć, że jeszcze sto lat temu stanowił on stały element diety głównie ludzi najuboższych. Ich mięso jest chude, ale bogate w białko, magnez, wapń czy jod. We Francji ślimaki jada się przez cały rok, ale najsmaczniejsze są wiosną, gdy zawierają najmniej soli wapiennych, nadających niepożądany "smak jesieni".
Reklama
Polub nas